
SAB TÜRKİYE ZİRVESİ
ANTALYA
04-06.ARALIK.2009
Değerli Meslektaşımız;
SAB Sigorta Acenteleri Derneği geçmişten günümüze gelenekselleşen Türkiye Zirvesi’ni bu yıl ülkemizin turizm cenneti Antalya’da Fame Otel/Lara’da 04-06/Aralık/2009 tarihleri arasında gerçekleştirdi.
SAB ÇALIŞTAYI
Zirvenin ilk gününde, ülkenin birçok ilinden gelen meslektaşlarımız ile SAB ÇALIŞTAYI gerçekleşti. Çalıştayda, zirvenin sloganı “SEKTÖREL BÜTÜNLEŞME SÜRECİNDE HER KESİMİN KAZANACAĞI MODELLERE DOĞRU...” konusu her yönüyle tartışıldı ve konu başlıkları belirlendi.
Çalışma komisyonlarının sözcüleri tarafından, derneğimizce yapılan çalışmalar meslektaşlarımızla paylaşıldı. Paylaşılan konular arasında; görüşe açılan son Acenteler Yönetmeliği Taslağının derneğimizce üzerinde çalışılmış hali, Sigorta Sektöründe Her Kesimin Kazancının Artması’nın nasıl mümkün olacağına dair sektör verilerinden oluşan araştırma ve Sigorta Poliçeleri Nerelerde Satılıyor konulu sunum vardı.
Söz konusu Çalıştaya, Ağrı, Ankara, Aksaray, Batman, Bayburt, Bolu, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Eskişehir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Manisa, Malatya, Muğla, Nevşehir, Sakarya, Tekirdağ, Yozgat ve İstanbul’dan sigorta acenteleri ve sektörün Sivil Toplum Örgütlerinin başkan ve temsilcileri katıldı.
“ SEKTÖREL BÜTÜNLEŞME SÜRECİNDE HER KESİMİN KAZANACAĞI MODELLERE DOĞRU...”
Paneli; T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç yönetti. Panelde sırası ile, Prof.Dr. Samim ÜNAN (SHTD, Sigorta Hukuku Türk Derneği), Mehmet KALKAVAN (TSRŞB, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği), Fahri ALTINGÖZ (STD, Sigorta Tatbikatçıları Derneği), Mehmet GENÇ ( Sigorta Brokerleri Derneği), Hamit OĞUZ (SADER Sigorta Acenteleri Derneği) söz aldı ve görüşlerini paylaştı.
SAB Sigorta Acenteleri Derneği’nin gelenekselleşen SAB Türkiye zirvesinin ilki, Kapadokya’da, ikincisi geçen yıl Konya’da yapılmıştır. SAB ZİRVESİNİN bu yıl ki adresi ANTALYA’ydı ve Türkiye’nin dört bir yanından sigorta acenteleri ile sigorta sektörünün tüm sivil toplum kuruluşları ile sigorta şirketlerinin kendi bünyelerinde oluşturulan acente platformlarının başkanları zirveye davet edildi.
BU YIL ÜÇÜNCÜSÜ YAPILAN SAB ZİRVESİNDE
SAYIN GENÇ’TEN
ACENTELERE BOMBA GİBİ HABER…!
- 2. EL ARAÇLARIN SATIŞ SONRASI TESCİL İŞLEMİNİ ACENTELER DE YAPABİLECEK..
Zirvede, “SEKTÖREL BÜTÜNLEŞME SÜRECİNDE, HER KESİMİN KAZANACAĞI MODELLERE DOĞRU...” konusunun her yönüyle tartışıldığı zirvede,
T.C.Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr.Ahmet GENÇ, yaptığı kısa konuşmasında T.C. İçişleri Bakanlığı
On-Line araç tescil projesi kapsamında Acentelere de bu hususta bir uygulama açılacağı konusunda çalışmaların devam ettiğini, uygulamanın 2010 yılında başlayabileceğini bildirdi.
T.C.Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr.Ahmet GENÇ, kısa bir konuşma sonrası ilk sözü, Prof. Dr. Samim ÜNAN’a verdi.
Prof.Dr. Samim ÜNAN, SHTD
- 5684 sayılı kanun ile acente meslektaşlarımız lehine gelen haklarını, Sigorta Acenteliğinin bu yasa ile bir meslek haline gelmesini ve portföy mülkiyetinin önemini,
- Bilgilendirme Yönetmeliğindeki sorumluluğun açıkça belirlenmesinden ve daha kısaltılmasının,
- Düzenlemelerde “Tali Acentelik” sistemine açıklık getirilmesi ve CAPTIVE acentelere ait özel kurallar düzenlenmesi gerektiğinin,
- AB normlarına göre acentelerin mali yeterliliğinin önemini, kesinleşmiş müşteri borçlarının, müşteri hesapları üzerinden şirkete transfer edilmesinin,
- Mali yeterlilik konusunda zor duruma düşmüş acenteler için bir tür “Garanti Fonu” oluşturulmasının sektörel kazanımlar yaratacağını söyledi.
Mehmet KALKAVAN, TSRŞB
- Tarafları, SİGORTALI-SİGORTACI (Sigorta Şirketi-Acenteler-Brokerleri, diğer satış organları) ve KAMU olarak niteleyebileceğimizden,
- Sektör zarar ederken “Her Kesimin Kazanacağı Modeller” üzerinden konuşmanın çok zor olduğundan,
- Sigorta Şirketlerinin tüketicinin ihtiyacına uygun ürünler üretmesinin gereklerinden ve aracıların da bu ürünlerin satış ve pazarlanması konusunda eğitilmesinden,
- Sigorta bilgi merkezlerinin kurulmasının sağlayacağı yararlardan,
- Yeni yılda da tanıtım amacıyla reklam yayınlarının artarak devam edeceğinden, bahsetti.
Fahri ALTINGÖZ, STD
- Sektörün branş bazında karlılığını ve zararını anlattı. Kaza ve ona bağlı branşların gelen tarifeler ve yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle zarar üstüne zarar yazıldığını, sektör büyürken karlılığın düşüşünü,
- Şirket karlarının % 85’nin Ferdi Kaza branşından geldiğini,
- Hayat ve Bireysel Emeklilik Sisteminin artışından ve uzun vadede elementer branşı geçeceğini ve bu artışın ekonomiye katkısının önemli olduğunu söyledi.
Mehmet GENÇ, SBD
- Panel konumuzdan esinlenerek, bütünleşme sözünün özgürleştirmeyi getireceğini,
- Sosyal devlet anlayışına göre ‘işçi haklıdır, işveren haksızdır’ felsefesinin etkileşmelerini,
- Yaşamın sadece kendi mal varlığı ile ortaya çıkmadığını, bütünleşmenin bu anlamda çok önemli olduğunu ve sigortalı olmanın sosyal boyutu iyi anlatılması gerektiğini,
- Sektör üretiminin % 70’ni üreten sektörünün en önemli aracısı sigorta acenteleri olduğunu söyleyerek sigorta acenteleri ve sigorta brokerlerinin birlikte işbirliği içerisinde çalışmaları gerektiğini ifade etti.
Hamit OĞUZ, SADER
- Günümüzde sigorta acentelerinin yaşadığı maddi manevi sıkıntı ve zorlukları anlatarak, sektör üretiminin, sigorta acenteleri tarafından hangi koşul ve şartlarda ve büyük zorluklarla yapıldığının şirketlerce yeterince anlaşılamadığını,
- Ticari faaliyet ve mesleki risklerin nasıl üslenildiğinden şirket yöneticilerinin haberdar olmadığını,
- 5684 sayılı kanun ve ona dayanarak çıkan yönetmelik ve düzenlemelerin, sektördeki acente sayısını azaltmak yönünde olmaması gerektiğini,
- Acente ve sigortalılara açık “ Acente Hizmet Merkezi”nin kurulmasının faydalarını,
- Taslak halinde olan Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin mutlaka acente derneklerine gönderilerek görüşlerinin alınmasının önemini,
- Levhaya kayıtlı olmayan birçok kişinin hala sigorta poliçesi kesmeye devam ettiğini bunun biran önce denetlemeler ile düzeltilmesini ve SAİK Sigorta Acenteleri İcra komitesinin yaptığı toplantılarda alınan kararların aynı anda herkesin haberdar olacağı bir uygulamaya geçilmesini önerdi.
Verilen aradan sonra sabah programının ikinci bölümünde, bir gün önce yapılan SAB ÇALIŞTAYINDA gündeme getirilen sorular Dr.Ahmet Genç’e bir liste ile yazılı olarak iletildi.
İletilen sorular panelistler ve Dr. Ahmet GENÇ tarafından titizlikle cevaplandırıldı ve ilave sorular için katılımcılara söz verildi. Birinci bölümün sonunda SAB Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe KILIÇ kısa bir değerlendirme yaptı, değerlendirmede;
- “ Zirveyi planlarken, bir önceki Konya toplantısının ortak sonucunun Sayın Şadan Eren’in TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve o dönemin İcra Komitesi Başkanı olarak zirvede yaptığı konuşmasındaki Mevlana’ın ‘’Keseyi Değerli Kılan Kese Değil, İçindeki Altınlardır” sözü olduğuydu...
Bu merkezden yola çıkarak, ‘kese’ den ifade edilenin sadece acenteler değil sektörün tüm kesimleri olması gerektiği sonucuna ulaştık.
O nedenledir ki bu zirvemize üst çatı yapılanmalarımızın yanı sıra tüm sivil yapılanmalarını davet ettik.
Gönül isterdi ki bu toplantıda Sigorta Acenteler İcra Komitesi ve Sigorta Eksperleri İcra Komitesi de aramızda olsun! Bugünkü durum ne olursa olsun bizler sevgi ve saygıyla elimizi uzatmaya devam edeceğiz”’ diyerek sözlerini tamamlandı.
Yemek sonrasındaki ikinci oturum da çok renkliydi
İkinci oturumun ilk bölümünde Prof. Dr. Abdurahman KILIÇ’ın “Yangın ve Yangın Sigortası” konulu sunumu konuklar tarafından ilgiyle izlendi.
İkinci bölümde ise Risk Yöneticisi Koçu Tanfer DİNLER’in ‘Sokaktaki Adamdan, Yaşamın Güzelliklerine Dair’ konulu dinletisi, tüm konuklara, farklı algılara sahip olmanın ne büyük bir ayrıcalık olduğunu hissettirdi.
Dr. Ahmet Genç, tüm panelistler ve acente meslektaşlarımızla beraber yaşanan keyifli bir yemek sonrası SAB Türkiye Zirvesi sona erdi.









